Hármas könyvbemutató

Hármas könyvbemutató

A budapesti Gellért szálló adott otthont a Medicina Kiadó harmadik nagy őszi könyvbemutatójának is november 11-én. Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai Poór Gyula: A reumatológia tankönyve Embey-Isztin Dezső: Gyakorlati fájdalomcsillapítás

2015. november 11.

Farkasvölgyi Frigyesné köszöntötte a vendégeket, majd Sótonyi Péter akadémikus méltatta Tulassay Zsolt: A belgyógyászat alapjai című kötet bővített, átdolgozott kiadását, amelyet immár 2400 oldalon 180 szerző és 18 fejezetszerkesztő közreműködésével jelentetett meg a kiadó. Sótonyi professzor úr kiemelte, hogy Tulassay Zsolt a Korányi-iskola hagyományait folytatja az egész tudományágazatot átfogó hatalmas munkájában. Hangsúlyozta, hogy milyen óriási jelentősége van annak, hogy a XXI. század elején is magyarul jelenjen meg belgyógyászati tankönyv, amit nem pótolnak az idegen nyelven megjelent kiadványok, csak kiegészítenek. Felhívta a hallgatóság figyelmét, hogy a tankönyv nemcsak a szakmai alapokat adja át a következő orvosnemzedéknek, hanem segít kialakítani a megfelő orvos-beteg kapcsolatot, orvosi viselkedési és gondolkodási mintákat is ad. „Gondolkodjunk cselekvő emberként, és cselekedjünk gondolkodó emberként!”
Szél Ágoston professzor, a Semmelweis Egyetem rektora a belgyógyászat „kistestvéréről”, a reumatológiáról beszélt, és bemutatta a vendégeknek a Poór Gyula: A reumatológia tankönyve című kötetet. A 416 oldalas tankönyv jól tükrözi az egyre inkább önállósuló és egyre gyorsabban fejlődő tudományág evolúcióját. A tantárgy története után a diagnosztikai és terápiás kérdéseket általánosan és egyes betegségeken, betegségcsoportokon keresztül mutatják be. Olyan fontos terület is helyet kap, mint a molekuláris biológia, amelynek legfontosabb kifejezései szótárszerűen is bekerültek a függelékbe. Szél Ágoston kiemelte, hogy az ábraanyag nem zsúfolt, hanem lényegre törő, jól áttekinthető.
Farkasvölgyi Frigyesné felhívta a jelen lévők figyelmét egy harmadik, az előzőeknél kisebb terjedelmű, de szintén fontos kötetre, ami éppen most érkezett a nyomdából: Embey-Isztin Dezső Gyakorlati fájdalomcsillapítás című könyvére, ami mind a belgyógyászok mind a reumatológusok érdeklődésére számot tarthat. A szerző az orvostudomány egyik legfontosabb kérdését teszi fel: tudjuk-e a beteg fájdalmát csillapítani, vagy nem? A gyógyszeres és noninvazív kezelésektől az idegblokádokig és a pszichoterápiáig számtalan gyakorlati példát, tanácsot kap az olvasó, ami mind igennel válaszol a feltett kérdésre.
Tulassay Zsolt megköszönte a méltató szavakat Sótonyi Péternek, a kiadó vezetőjének, egész csapatának és a szerzőknek pedig a kitartó és áldozatos munkát, ami segítette a Belgyógyászat alapjainak korszerű átdolgozását és kiadását. A kötet mottója: „Per crucem ad lucem” (A szenvedés vezet el a fényhez) jelzi az utat a beteg szenvedésétől a sikeres gyógyulásig, és egyben igaz a könyv születésére is: az írás és szerkesztés nehézségeitől a megjelenés öröméig.
Poór Gyula professzor is köszönetet mondott Szél Ágostonnak dicsérő szavaiért, szerzőtársainak és a kiadó munkatársainak A reumatológia tankönyve megjelenésében végzett munkájukért. De köszönetet mondott az elődöknek is, akik az 1940-es évektől dolgoztak a reumatológia önálló tudományággá fejlődésében. Kiemelt a kötet szerkesztésekor kitűzött célok közül néhányat: a molekuláris szemlélet beépítését, a korai diagnosztikai prognosztikát és az állapotfelmérések jelentőségét.
Végül Igazgató Asszony megköszönve a felszólalóknak és a szerzőknek a részvételt, meghívta a megjelenteket egy kellemes ebédre a Duna-teremben, ahol folytatódhatott a beszélgetés, immár kötetlenül.

fotó: Semmelweis Egyetem - Kovács Attila

 
 
 
 
Webshop készítés