A korszerű akut gyermekellátás kézikönyve

Az akut betegellátás a gyakorló orvos egyik legnehezebb feladata. A beteg élete, a kimenetel perceken múlhat, ezért gyorsnak kell lennünk. Nincs idő arra, hogy ráérősen tanulmányozzuk a szakkönyveket, böngésszük az internetet. Az elvesztett időt nem kapjuk vissza, és sokszor utólag sem tudjuk korrigálni az elmaradt vagy rosszul kivitelezett lépéseket. Speciális kihívást jelent az akut gyermekellátás, hiszen ez sok tekintetben különbözik a felnőttek ellátásától.

A gyermekek nem kis felnőttek” megállapítás gyakran elhangzik különböző fórumokon, de a mondás igazi értelmét csak a mindennapi ellátás során értjük meg. A felnőttekhez képest a gyermekek „robogó gyorsvonatok”. Főként az akut betegségek jellemzik őket, szemben a felnőttekre jellemző krónikus szervi betegségekkel. Élettani sajátosságaik hajlamosítják őket olyan betegségekre, melyeket a felnőtteknél nem látunk. Állapotuk helyes megítéléséhez a betegségspektrum, az életkori sajátosságok, a klinikai sajátosságok ismerete és a gyermekbarát ellátás elsajátítása szükséges. A kórképek megjelenése, lefolyása életkortól függően nagy különbséget mutathat. Például a krupp (laryngotracheobronchitis) nagyobb gyermeknél általában csak rekedtséggel jár, míg egy fiatal csecsemőnél – megfelelő ellátás hiányában – fatális kimenetellel is végződhet. A gyógyszerdózisokat a gyermekek életkorához, méretéhez kell adaptálni – nem érvényes a felnőttkori „1 tabletta vagy 1 ampulla jó lesz” szabály. Bizonyos problémákkal sokkal ritkábban találkozunk, mégis azonnali hatékony ellátást kell biztosítani.

A naprakész irodalmi ismeretek mellett fontos az is, hogy tájékozottak legyünk saját osztályunk, kórházunk lehetőségeit illetően, kerüljük el a felesleges vargabetűket, és legyen mindig alternatíva a „tarsolyunkban”! Az akut gyermekellátás rendkívül fontos, kihívást jelentő, de sok örömet is hozó terület. A gyermekek meghálálják a jó ellátást, ugyanis többségüket nem sújtják különböző szervi betegségek, így az állapotjavulás általában gyorsan elérhető.

Fiatal orvosként mindig olyan könyvre vágytam, ami azonnali segítséget jelent az akut gyermekellátásban. Az első vonalban letöltött évtizedek után a sors megadta a lehetőséget egy ilyen kézikönyv megalkotására. A kiadvány megjelenésében a nagysikerű „zöld” (A gyermekápolás elméleti és gyakorlati alapjai), „kék” (A korszerű gyermekellátás és ápolás kézikönyve) és lila (Korszerű folyadékterápia a gyermekellátásban) könyveket követi. A szerkesztés különösen nehéz feladatot jelentett. A könyv formátuma, a gyors használhatóság igényének megfelelően, speciális; a tematikus guideline-ok és a hozzájuk tartozó fontos fogalmak, információk párhuzamosan jelennek meg. A kórképek könnyen kereshetők és áttekinthetők.

A könyv a Medicina Kiadó kiváló szakembereivel történő eredményes együttműködés újabb megtestesülése. A szerzők és a szerkesztő korszerű, igényes kiadvánnyal kívánják elősegíteni a gyermekek ellátását, messzemenően figyelembe véve a gyakorló orvos igényeit. Legyen ez a könyv a gyermekorvosok és a felnőttellátásban dolgozó, de gyermekeket is ellátó kollégák hasznos segítője.

 

Ujhelyi Enikő

 
Méret202 x 285 mm
Oldalszám
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2024.
Kiadáselső
Besorolási kód
ISBN szám: -
Listaár:  0 Ft 
Online ár:
Ingyenes
 

Értesítőt kérek a megjelenésről

 
Értesítő beállítása
 
 
Webshop készítés