Farmakológia bemutató

Farmakológia bemutató

A FARMAKOLÓGIA ÉS KLINIKAI FARMAKOLÓGIA című kötet bemutatóját november 13-án tartotta a Medicina kiadó a Gellért Hotelben. A főszerkesztők: Gyires Klára, Fürst Zsuzsanna és Ferdinandy Péter.

2017. november 13.

A több szempontból rendhagyó könyvbemutatón Farkasvölgyi Frigyesné Igazgató Asszony köszöntő szavai után Dr. Bagdy György, a Semmelweis Egyetem tudományos rektorhelyettese méltatta a kötetet, visszaemlékezve a farmakológia hagyományokra, egészen Issekutz Béla munkásságáig.

Ferdinandy Péter a könyvnek a farmakológiai oktatásban betöltött szerepéről beszélt, megköszönve a szerzők és a kiadó munkáját. Kiemelte a négy magyarországi egyetem (Debrecen, Szeged, Pécs, Budapest) munkatársainak együttműködését.

Tulassay Tivadar gyermekgyógyász professzor vezetésével ezután izgalmas kerekasztal-beszélgetés kezdődött a kötet apropóján olyan érdekes kérdésekről, mint például: Hány gyógyszert használ a mindennapi gyakorlatban egy szakorvos? Milyen hangsúlyt kap az oktatásban a papíralapú tankönyv, az e-könyv és az up to date szakirodalom? Mi a szerepe a bioinformatikai háttérnek? A komplementer és alternatív medicina hogyan jelenik meg az orvosi gyakorlatban? Placebo és homeopátiás készítmények a hazai és nemzetközi farmakológiában. Hogy tud alkalmazkodni a farmakológia a precíziós, illetve személyre szabott orvosláshoz? A kerekasztal résztvevői (Ferdinandy Péter, Gyires Klára, Tulassay Zsolt, Ludwig Endre, Bitter István, Komoly Sámuel, Becker Dávid) végül egy személyes jellegű kérdésre válaszoltak: mit vinnének magukkal egy lakatlan szigetre, ha egyetlen gyógyszert, egyetlen könyvet és egyetlen zeneművet vihetnének magukkal? (A válaszadók többsége valamilyen fájdalomcsillapítót választana, a Bibliát és valamelyik Bach-művet vinné magával.)

A sok humorral és érdekes adatokkal fűszerezett beszélgetésnek a kiadó 60. születésnapja alkalmából egy óriási emeletes torta érkezése vetett véget, így a kerekasztal résztvevői, a vendégek és a kiadó munkatársai az ünnepi ebéd és a torta elfogyasztása közben, fehér asztal mellett folytatták a beszélgetést.
(képek: Takács István 24-es körzet)

 
 
 
 
Webshop készítés