Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusa

Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusa

2024. május 9–11. között kerül megrendezésre a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság Nemzeti Kongresszusa.

2024. május 08.

A kongresszuson saját kiadású könyvekkel, angol nyelvű könyvekkel veszünk részt.

Nagy öröm, hogy május 9-én Mühl Diána professzor asszony a rendezvény keretében bemutatja Az intenzív terápia gyakorlata című könyvet, amely erre az alkalomra jelent meg, 53 szerző közreműködésével.

Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a Súlyos baleseti agysérültek ellátása című könyvet, melynek szerkesztője Vámos Zoltán.

Évek óta visszatérő kiállítóként veszünk részt a rendezvényen, és bemutatjuk a témához kapcsolódó új könyveket. Mindendinek tartalmas szakmai előadásokat kívánunk!

Várjuk Önöket a Medicina Könyvkiadó standjánál, ahol most érdemes vásárolni!

 

Az intenzív terápia gyakorlata – könyvbemutató

Az intenzív terápia gyakorlata című kötet a MAITT 2024. évi kongresszusán (május 9–11.), Siófokon mutatkozott be. Az idei konferencia főbb témáihoz több szálon is szorosan kapcsolódik a nyomdából frissen a medicina standjára érkezett könyv:

  • szervpótló és exptrakorporalis keringési technikák működési elvei,
  • preoperatív előkészítés fontos szempontjai,
  • az anesztézia és intenzív terápia aktuális kérdései,
  • releváns infektológiai aktualitások,
  • fájdalommenedzsment,
  • sebészeti anesztézia és intenzív terápia,
  • lélegeztetés,
  • haemostasis menedzsment,
  • neurointenzív terápia,
  • szülészeti intenzív terápia és anesztézia,
  • intenzív terápia és táplálásterápia,
  • non- és szemiinvazív monitorozás,
  • donorgondozás,
  • poszt-COVID.

A kötet szerzői közül sokan tartottak előadást a konferencián, és természetesen részt vettek a kötet bemutatóján is, amelyen találkozhattunk a szerzőkön kívül a kötet szerkesztőivel, a bevezetést író és a szakma születésénél már bábáskodó Tekeres Miklós professzorral és sok aneszteziológiai és intenzív terápiás tankönyv, kézikönyv és szakmai-ismeretterjesztő munka szerzőjével, szerkesztőjével, Bogár Lajos professzor úrral.   

A könyv felépítéséről, a szerkesztői elvekről és a könyv születéséről Mühl Diána tartott prezentációt, amihez végül Csontos Csaba, a kötet másik szerkesztője is hozzáfűzött néhány gondolatot, megköszönve a népes szerzőtábor és a Medicina kiadó munkáját.

A szerkesztők elmondták:

„A sok új ismeretanyag miatt az előző, 2013-ban megjelent „Az intenzív terápia gyakorlata” című könyv felújításra és kiegészítésre szorult. Ezért fogtunk bele friss, 8 fő- és 60 alfejezetet tartalmazó új könyvünk szerkesztésébe. Folytatni kívántuk azt a gondolatot, hogy elsősorban a mindennapi gyakorlat oldaláról közelítsük meg a különböző kritikus állapotok ellátását, ennek szellemében a jelen kiadvány az előzőkre épülve csak annyi elméleti információt tartalmaz, amely az ellátás megértéséhez alapvetően szükséges. Részletezi a központi idegrendszer, a légzés, a keringés és egyéb szervrendszerek okozta intenzív kórképek legfontosabb új kezelési ajánlásait, fókuszálva a sokkállapotok ellátására, az extrakorporális technikákra. Kiemelendő a speciális intenzív terápiás teendőkről szóló fő fejezet, valamint a COVID-19 pandémia szakmai tapasztalataira épülő irányelveket részletező új alfejezet. 

Bízunk abban, hogy könyvünk – az elődökre támaszkodva és a legfrissebb szakirodalmat feldolgozva – a jövő szakorvosainak felkészülésében hatékony segítséggé válik.” 

A bemutató után a szerzők, a szerkesztők, a kollégák és vendégek, valamint a kiadó munkatársainak részvételével hangulatos beszélgetés alakult ki – hidat építve a szakterület legidősebb és legfiatalabb tagjai között. Mottója lehetne az egész kötetnek, a bemutatónak, sőt a kongresszusnak is a kötet bevezetésében olvasható gondolat:

„A medicina a gyógyítás művészete, amelyet semmilyen technológia nem pótolhat. Az orvosnak meg kell őriznie a humanizmus, az együttérzés, a könyörület különleges ajándékát, ami a betegek empatikus kezeléséhez, gondozásához elengedhetetlenül szükséges. Ennek megvalósításához igyekszik segítséget nyújtani ez a könyv.

Erre emlékeztessen Hippokratész intelme: Az embert nézd, ne csak a betegségét! 

 

 

 
 
 
 
Webshop készítés