Pszichoanalízis, COVID és kollektív trauma A realitás traumája

Ünnepi könyvhét
Új
 

A realitás traumája a kollektív traumák pszichológiai hatását és az azokkal való klinikai munkát mutatja be. Ez a könyv egyben egyfajta pszichoanalitikus napló is: az írás során a szerzők nyomon követték és rögzítették COVID-járvány alatti szakmai tapasztalataikat.

Előző könyvükben a kiterjedt társadalmi-történelmi traumák transzgenerációs pszichológiai hatásaira fókuszáltak, olyan új fogalmakat vezetve be, mint például a transzgenerációs atmoszféra. Miközben az írók támaszkodnak a korábbi könyv elméleti kereteire, az új kötet fókuszába maga a trauma kerül, különös tekintettel azokra a mély traumákra, amelyek emberek nagy csoportját vagy akár az egész emberiséget érintik. A súlyos, elsöprő erejű traumák pszichológiai hatásaiból kiindulva haladnak a közvetlen és hosszú távú hatások felé, beleértve a feldolgozatlan transzgenerációs traumatikus élmények újraéledésének, de a traumás növekedésnek a lehetőségét is.

A szerzők kötetükkel magára a krízisre reflektálnak pszichoanalitikus szempontból: megosztják a COVID-járvány által mélyen traumatizált emberekkel folytatott terápiás munkájuk klinikai megfigyeléseit, de hátra is lépve megfogalmazzák a nagyobb csoportokat érintő traumák általánosabb pszichológiai jellegzetességeit (is).

A realitás traumája, gazdag klinikai anyaga, és módszertani javaslatai révén hasznos lehet nem csupán a klinikumban dolgozó szakembereknek – pszichoanalitikusoknak, pszichiátereknek, pszichológusoknak, mentálhigiénés szakembereknek – de bármely kollektív traumával foglalkozó szakembernek, egyetemi oktatónak is – például szociológusoknak, történészeknek, filozófusoknak, antropológusoknak.

 

Bakó Tihamér (hab., PhD.) pszichológus, pszichoterapeuta, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület kiképző pszichoanalitikusa, a Magyar Pszichodráma Egyesület kiképző terapeutája. Magánpraxisban dolgozik Budapesten. Számos traumával, transzgenerációs traumával, krízissel és öngyilkossággal foglalkozó szakkönyv és cikk szerzője.

 

Zana Katalin (MD., PhD.) orvos, pszichoterapeuta, pszichoanalitikus, a Magyar Pszichoanalitikus Egyesület tagja. Számos traumával, transzgenerációs traumával és kreativitással foglalkozó könyv és cikk szerzője. Magánpraxisban dolgozik Budapesten.

 
Méret156 x 234 mm
Oldalszám220
Kötéskeménytáblás
Kiadás éve2023.
Kiadáselső
Besorolási kódB FIX
ISBN szám: 978 963 226 885 9
Listaár:  4 200 Ft 
Online ár:
3 780 Ft
 

Hasonló könyvek

Akció
A szavakon túl Varga Katalin978 963 226 119 5
Listaár: 3 600 Ft
3 240 Ft
Listaár: 4 400 Ft
3 960 Ft
Tes(z)tre szabott addiktológia Kalapos Miklós PéterElőkészületben
előkészületben
Affektív pszichológia Bányai Éva - Varga Katalin (szerkesztők)978 963 226 390 8
Listaár: 13 600 Ft
12 240 Ft
 
Webshop készítés