Inkretintengelyen ható terápia a diabetológiai gyakorlatban

Az utóbbi mintegy két évtizedben a 2-es típusú diabetes került a figyelem középpontjába a számtalan megoldatlan gond miatt. Az inkretintengelyen ható készítmények a 2-es típusú diabetes kezelésében merőben új hatástani csoportként jelentek meg.

A 2-es típusú diabetesben szenvedők számának meredek emelkedése komoly népegészségügyi gondot idéz elő,  az e diabetestípusra jellemző kardiovaszkuláris szövődmények tovább súlyosbítják az érintettek helyzetét. Ugyanakkor a gondok újabb és újabb terápiás lehetőségek megvalósítására ösztönözték a kutatókat. Ennek eredményeképpen az antidiabetikumok terápiás palettája napjainkra örvendetes módon bővült, de a kutatási eredmények alapján az is becsülhető, hogy a töretlen fejlődés eredményeképpen újabb készítmények válnak majd rövid időn belül elérhetővé a cukorbetegek számára.
Hazánkban először (2008-ban) a DPP-4-gátlók első képviselőjeként a sitagliptin került forgalomba, a GLP-1-mimetikumok között elsőként az exenatidot regisztrálták, bevezetése a liraglutiddal egy időben, 2010-ben történt. Az inkretinterápiával kapcsolatos alapvető ismereteket a 2009-ben megjelent „Inkretinhatáson alapuló antidiabetikus terápia cukorbetegségben” c. kismonográfia foglalta össze. Miután néhány éven belül az ismeretek jelentősen bővültek (aminek nyomán ma a DPP-4-gátlók alcsoportjában öt, a GLP-1-mimetikumok között pedig négy készítmény használatos a hazai klinikai gyakorlatban), indokolttá vált, hogy az inkretintengelyen ható terápiás lehetőségeket egy szinte teljesen új monográfiában foglaljuk össze.

 
KategóriaBelgyógyászat
Méret165x235 mm
Oldalszám264
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2016. április
Kiadáselső
Besorolási kódB FIX
ISBN szám: 978 963 226 582 7
4 370 Ft
 

Hasonló könyvek

Szédülés
Szédülés Büki Béla978 963 226 607 7
2 890 Ft
 
Webshop készítés