Sorból ki lóg

Az ebben a kötetben összegyűjtött írások, riportok, tudományos művek egy tanszékvezetőként visszavonuló szakember gondolatait fűzik egybe hivatástudatról, az egészségügy felelősségéről, tudományos erkölcsről.

Arról, hogy lehet-e szembeállítani az alapkutatást a mindenkit szolgáló alkalmazott tudománnyal? Arról, hogy tudása révén az igazi tudós kapni akar-e vagy adni másoknak? Hogy a felelős megszólaló gondot fordít-e arra, hogy szavait ne csak a szakmai közönség értse meg? Hogy a kórházi fertőzésekre és az antibiotikumokra vonatkozó szegényes ismeretek tágítása halaszthatatlan feladat? Hogy a közoktatás és a felsőoktatás egységesen hasznosítható ismereteket kell továbbítson?

A borító festményrészletén egy szélmalom és egy világítótorony látható, szimbólumaként az értetlenség és értelmetlenség elleni küzdelemnek és az érthető megszólalásra, a köznevelésre törekvésnek.

„Egy beteg pedig, ha orvoshoz fordul vagy kórházba kerül, egészséges akar lenni, nem pedig közlemény vagy oktatási tananyag.”

  „...nem szabadna elfelejteni, és a gazdasági vezetést, az egészségügyi irányítást is emlékeztetni kellene rá, hogy a kórház nem elsősorban gazdasági vállalkozás, hanem a gyógyítás színtere.”

„A járvány terjedésének az iránya, a fertőződés helye és módja, a fertőző források azonosítása könnyebbé válik, ha a tünetmentes kontakt személyek szűrővizsgálatával a hordozókat, a lehetséges vektorokat azonosítjuk. Az összefüggések könnyebben feltárhatók, ha kevesebb a hiányzó láncszem. Az Országos Közegészségügyi Intézetben eltöltött hét esztendő bennem ezt a képet alakította ki.”

„Egy oltásmegtagadó egy közösségben olyan, mint egy terroristakiképző központ: a testébe bekerülő kevéssé virulens kórokozót hipervirulens formára fejlesztve bocsátja ki.” 

„Egy baktérium egyetlen nap alatt közel annyi időt perget le, mint a Krisztus utáni emberi történelem. Tízezer nemzedékkel ezelőtt, 200 ezer éve jelent meg a neandervölgyi ősember. Ugyanennyi generáció megjelenésére a coli baktériumnak pusztán 138 nap, kevesebb, mint 5 hónap elegendő! Látjuk, mekkorát változott a Homo sapiens a Neander-völgytől mostanáig. Ez a változékonyság a mi időnkkel mérve sokkal viharosabb a baktériumok életében.”

 
KategóriaMikrobiológia
Méret
Oldalszám367
Kötéskartonált
Kiadás éve2020.
Kiadás
Besorolási kód
ISBN szám: 978 615 009 521 9
Online ár:
2 800 Ft
 
 
Webshop készítés