Életvégi döntések járvány idején

Az új koronavírus és a nyomában járó világjárvány nem pusztán globális közegészségügyi katasztrófát okozott, hanem egyúttal olyan erkölcsi krízist is, amelynek társadalmi és politikai hatásai egyelőre beláthatatlanok.

Morális pánik uralkodott el a világban, amikor az egészségügyi kapacitások elégtelensége miatt a gyógyító hivatásrend tagjai fájdalmas hirtelenséggel kényszerültek az emberi életek közötti választásra. A válság számtalan új, megválaszolandó kérdést vetett fel. Hogyan érvényesülnek az emberi jogok járvány idején? Milyen szempontok alapján dönthet az orvos a szűkösen rendelkezésre álló életmentő eszközök elosztásáról? Milyen tanulság vonható le az egyházak tanításaiból?

Magyarországon az életvégi döntésekre vonatkozó szakirodalom – mennyiségében ugyan nem, de – minőségében már utoléri a nyugat-európai országokét. Sajnálatos tény azonban, hogy a tudományos diskurzuson kívüli hazai közbeszéd jelenlegi állapotában nem alkalmas összetett társadalmi problémák megvitatására. Jelen kötet elsődleges célja így nem lehet más, mint az életvédelem járvány idején aktuális kérdéseinek hiteles ismertetése a minél szélesebb olvasóközönség számára.

A Szerkesztő erre a rendkívüli vállalkozásra hívta össze az érintett szakterületek legkiválóbb ismerőit abban a reményben, hogy az Olvasó is részt vesz majd a közös gondolkodásban.

 

a Szerkesztő

 
KategóriaEtika - Jog
Méret
Oldalszám
Kötés
Kiadás éve2023.
Kiadás
Besorolási kód
ISBN szám: 978-963-226-892-7
Listaár:  0 Ft 
Online ár:
Ingyenes
 
 
Webshop készítés