Tünetorientál klinikoradiológia című könyv bemutatója

Tünetorientál klinikoradiológia című könyv bemutatója

Az MTA Szegedi területi Bizottság székháza patinás hátteret adott a Medicina Kiadó újabb könyvbemutatójának, amelyen egy igazi multidiszciplinális kötet mutatkozott be: a Tünetorientál klinikoradiológia.

2015. december 01.

A könyv egyik szerkesztője, Palkó András professzor köszöntötte a vendégeket, majd Farkasvölgyi Frigyesné igazgató asszony beszélt arról, hogy miben is újult meg a kötet a korábbi kiadás óta. Dr. Hajnal Ferenc egyetemi tanár részletesen ismertette a kötet felépítését és érdemeit. A radiológiai-képalkotó módszerek hihetetlenül gyors és lenyűgöző fejlődéséről beszélt, és az egyes tünetek, tünetegyüttesek leírásában betöltött szerepükről. Miközben alapos és átfogó ismertetését adta a munkának, a beszédét szórakoztató anekdotákkal és sok humorral fűszerezte, jó hangulatot teremtve az összejövetelen.

Szarvas Ferenc professzor többek között arról szólt, hogy „minden képalkotó diagnosztikai tevékenység valamely, a klinikum alapján felmerült konkrét vagy gyanított kérdésre keresi a választ; ugyanakkor a rendszeres (szisztematikus) radiológiai munkák (szakkönyvek, tankönyvek) a radiológiai módszerek ismertetésére alapozva tárgyalják az egyes szervek, szervrendszerek vizsgáló módszereit. A Tünetorientál klinikoradiológia a beteget ellátó/vizsgáló klinikus részéről a vezető tünetek vagy körvonalazódó kórkép ismeretében adódó igények szerint rendezve foglalja össze a képalkotó diagnosztika lehetőségeit. Ebből az „alkalmazott radiológiai” megközelítésből adódott az elképzelés, amely szerint az egyes fejezetek elején a klinikus szerzőtárs áttekintést nyújt az adott tünetről vagy kórképről, majd a fejezet második részében a radiológus – illetve a megfelelő fejezetben az echokardiográfus vagy a szülészeti-nőgyógyászati ultrahangot végző specialista – taglalja a szóba jövő képalkotó módszereket, azok teljesítőképességét és határait.”

Palkó András, és Lonovics János professzorok, a kötet társszerkesztői is arról beszéltek, hogy a mai modern eszközöknek hála a világ legtávolabbi pontjai között is teremthető kapcsolat: videokonferenciák segítségével eszmét cserélhetnek távoli kontinensek kutatói – ugyanakkor egyre ritkábban adódik lehetőség egy kórház épületén belül konzíliumra a betegek gyógyítása érdekében. „Egészében tehát a könyv a klinikus és a radiológus minél szorosabb, konziliáriusi együttműködését kívánja szolgálni˙ és erősíteni, emellett hasznos lehet minden betegellátó kollégának, aki radiológiai lelettel találkozik munkája során.”

A bemutató hivatalos része Szarvas Ferenc professzor 85 születésnapjának köszöntésével ért véget, s egyúttal ezzel kezdődött a családias hangulatú fogadás, amelyen a szerzők, a szerkesztők és a vendégek immár kötetlen formában folytathatták a beszélgetést.  

 
 
 
 
Webshop készítés