Gyermekszemészet

A könyv összegzi mindazon tapasztalatokat, amelyek az utóbbi évtizedek során felhalmozódtak a gyermekkor szemészeti betegségeinek ellátásában. A szakemberek tudása biztosíték arra, hogy a szakma ezen specialitása tovább fejlődik.

Túri Károly, a Honvéd Kórház szemészetének vezető főorvosa mondta egyszer egy gyermekszemészeti kazuisztika bemutatása kapcsán: tudomásul kellene venni, hogy a gyermekszem nem felnőtt szem kicsiben. Frappáns volt ez a megfogalmazás és nagyon igaz. Az eltérés nemcsak a szemgolyó nagyságán, hanem nagyon sok egyéb tényezőn alapul: mindenekelőtt a szövetek éretlenségén, strukturális különbözőségén, amely miatt a gyermekszem betegségei, gyógyulási hajlama különbözik a felnőttekétől. A fejlődési rendellenességek széles köre, amely a járulékos szövetektől a bulbuson át az intracranialis régióig terjed, szintén speciális szemészeti problémája a gyermekkornak. Az immunrendszer fejletlen volta pedig meghatározza a gyulladások, transzplantációk kimenetelét.
A gyermekszemészeti ellátás speciális volta más szakmákat is érint. Az egyik természetesen a gyermekgyógyászat, a másik az aneszteziológia. A rövidebb műtéti beavatkozások segítésére létrehozott narkózis speciális ismereteket kíván. De a gyermekszemészet egyedi igényeket támaszt a műtéti indikációk és utókezelések vonatkozásában is. Ez függ a gyermeket ellátó felnőtt alkalmasságától, a család szociális körülményeitől. A kezelő orvos ezért sokszor nemcsak szakmailag tartozik felelősséggel, hanem mérlegelnie kell a kezelés hatásosságát befolyásoló egyéb tényezőket is.

 
KategóriaSzemészet
Méret165 x 235 mm
Oldalszám256
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2016.
Kiadáselső
Besorolási kódB FIX
ISBN szám: 978 963 226 602 2
Listaár:  4 250 Ft 
Online ár:
3 825 Ft
 
 
Webshop készítés