Az alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók tankönyve A pszichés támogatás korszerű eszközei az alapellátásban, a szakellátásban és az iskolában

Új
 

A legsúlyosabb, gyakran népegészségügyi problémát jelentő betegségek kialakulásában egyértelműen szerepük van pszichés és magatartásbeli tényezőknek. Ezek közül a legfontosabb az elhízás, a dohányzás, a stresszhelyzetekkel való maladaptív megküzdés, a konfliktusmegoldási készségek nyilvánvaló hiányosságai és fokozott alkoholfogyasztás, a rendszertelen és mozgásszegény életmód, valamint az elmagányosodás.

Az ebből fakadó feszültségek nemcsak a szorongásos megbetegedések, a depresszió és a pszichoszomatikus megbetegedések, hanem a stroke, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az alkoholizmus, a daganatos betegségek, sőt, a fájdalomszindrómák kialakulásában is komoly (és módosítható!) rizikófaktorok.

A háziorvosi szolgálatban és a krónikus szomatikus betegségek ellátásában hazánkban régóta igény az interdiszciplináris szemléletű gyógyítás. Ez a hagyományos biomedicinális szemlélethez képest lehetőséget nyújt a betegségekkel együtt járó pszichés tényezők felismerésére és kezelésére. Ami a klinikai pszichológiában régóta evidencia, az végre kezd megvalósulni a gyakorlati betegellátásban is. A mentális egészségi állapot bizonyíthatóan befolyásolja a szomatikus betegséggel való megküzdést: a súlyos egészségszorongás, depresszió lassíthatja, az optimizmus, a jó társas kapcsolatok és együttműködés elősegíti a felépülést. A pszichés nehézségek ellátásában az egészségpszichológusoknak és a klinikai pszichológusnak egyaránt kulcsszerepük van.

Az alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók lényege, hogy az alapellátásban és a kórházi osztályokon már kis pszichológiai támogatással hatékony segítséget nyújtsanak a nehezebb élethelyzetekből adódó pszichés problémák megelőzésében vagy leküzdésében.

Az Alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók című könyvünkben szeretnénk részletesen bemutatni a LIPI alapelveit és alkalmazási lehetőségeit. A LIPI módszertanát speciálisan a szomatikus betegségeket kísérő pszichés zavarok ellátásához igazították, ahol a hagyományos pszichoterápia keretei nem érvényesülhetnek, azonban mégis szükség van hatékony, elsősorban kognitív intervenciókra. A LIPI alkalmazása nagyfokú újítást jelent mind a háziorvosi ellátásban, mind a belgyógyászati, szülészeti, bőrgyógyászati és/vagy sebészi osztályokon végzett klinikai pszichológiai munkában.

Tankönyvünkben 35 fejezetben bemutatjuk a minőségi esetvezetés elvein nyugvó LIPI intervenciók alkalmazásának széles körét a gyermek, felnőtt és időskorúak ellátásában, az iskolától kezdve a családorvosi rendelőn keresztül egészen a szülészeti, belgyógyászati vagy onkológiai osztályig.

Könyvünk elsősorban pszichológusok és orvosok, de természetesen a pszichológia iránt érdeklődő nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat.

 

 

 
Méret163x235 mm
Oldalszám536
Kötéskeménytáblás
Kiadás éve2023.
Kiadáselső
Besorolási kódA FIX
ISBN szám: 978 963 226 886 6
Listaár:  9 980 Ft 
Online ár:
8 982 Ft
 

Hasonló könyvek

Új
Vízből katicát? Marjai Kamilla –Tóth András978 963 226 826 2
Listaár: 3 600 Ft
3 240 Ft
Új
A gyógyító beszélgetés 5. kiadás Tringer László978 963 226 842 2
Listaár: 5 700 Ft
5 130 Ft
Új
Tudatossá válni Zerbo, E. - Schlechter, A. - Desai, S. – Levounis, P. 978 963 226 872 9
Listaár: 4 800 Ft
4 320 Ft
Új
Értelemtalálás-felé-való-lét Kisiván Csaba 978 963 226 908 5
Listaár: 4 800 Ft
4 320 Ft
 
Webshop készítés