Népegészségügyi medicina

A betegségek megelőzése az emberiség ősi igénye. Már a történelemformáló világjárványok kapcsán megszületett az a felismerés, hogy a betegségek megelőzése csak akkor lehet sikeres, ha az a közösségek szintjén szervezett és megvalósított óvintézkedések rendszerére épül.

A betegségmegelőzés tervezése és gyakorlata feltételezi a kórok(ok), a veszélyeztető és hajlamosító tényezők, a betegségek korai felismerésének ismeretét, s messze túlmutat a diagnosztikus és gyógyító tevékenységre összpontosító medicina területén. Ugyanakkor bizonyos medicinális ismeretek az össztársadalmi alapon szervezett, interszektoriális tevékenységként megjelenő népegészségügyi intézkedések és programok tervezéséhez, kivitelezéséhez és eredményességük értékeléséhez is nélkülözhetetlenek. Jelen tankönyv, mely az orvostudomány és a népegészségtan területén tevékenykedő szakemberek összefogásával született, az egészségtudományi képzési terület különbözõ szakain tanuló hallgatók számára nyújt szükséges és elégséges orvostudományi ismereteket a legjelentősebb (a legnagyobb betegség- és társadalmi-gazdasági terhet jelentő) népbetegségek epidemiológiai vonatkozásairól, okairól, kockázati tényezőiről, jellegzetes tünettanáról, kórismézésükről és gyógyításuk esélyeiről, s ezen ismeretekre építve a megelőzés lehetõségeiről. A szerkesztők és szerzők alapvető célja, hogy a tankönyv kellő ismereteket nyújtson a modern orvostudomány eredményeire súlyozottan építő betegségmegelőző tevékenység elméleti alapjainak megértéséhez és alkalmazásához. Az aggasztó magyar népegészségügyi helyzet ismeretében nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy a betegségek gyógyításával egyenértékű szolgálat az, mely a betegségek megelőzését, az egészség védelmét és fejlesztését célozza - a tankönyv célja a hallgatók felkészítése erre a szolgálatra.

 
Méret165x235
Oldalszám716
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2014.
Kiadáselső
Besorolási kódA FIX
ISBN szám: 978 963 226 508 7
Listaár:  6 850 Ft 
Online ár:
6 165 Ft
 

Hasonló könyvek

Akció
Megelőző orvostan és népegészségtan - E-BOOK Ádány Róza, Kiss István, Paulik Edit, Sándor János, Ungvári Zoltán (szerkesztők)978-963-226-907-8
Új
Klinikai kutatások E-BOOK Bereczky Zsuzsanna, Bagoly Zsuzsa, Katona Éva (szerkesztők)ISBN E-BOOK
Új
Betegségmegelőzés a gyermekgyógyászatban Szamosi Tamás (szerkesztő)978 963 226 839 2
Listaár: 5 600 Ft
5 040 Ft
A rosszindulatú daganatok szűrővizsgálata Döbrőssy L. – Kovács A. – Budai A.978 963 226 723 4
Listaár: 4 800 Ft
4 320 Ft
 
Webshop készítés