Precíziós medicina

A molekuláris medicina megszületése (1955-ben Vernon Ingram elsőként azonosított egy öröklődő emberi betegséget okozó mutációt) óta eltelt több mint 60 év alatt a tudományterület több „forradalmon” esett át.

A rekombináns DNS-technológia kialakulása (1970-es évek), a molekuláris patológia megjelenése és eredményei (1980-as évek), a Humán genom program (1990-es évek) jelentős hatást gyakoroltak az orvostudományra. Az elmúlt két évtizedben azonban a tudományterület minden eddiginél látványosabb forradalmának lehetünk tanúi. A Humán genom program befejezése (2003) a molekuláris diagnosztika mind újabb módszereinek kifejlesztését, a genomszerkesztés metodikáinak kidolgozása (2012) pedig a génterápiás eljárások gyors terjedésének perspektíváit nyitotta meg. Mivel az említett eljárások minden eddiginél pontosabb diagnosztikát, illetve sebészi pontosságú genetikai manipulációt tesznek lehetővé, a tudományterület ma divatos elnevezése precíziós medicina lett.

A Precíziós medicina c. könyv a téma iránt érdeklődő orvostanhallgatókon kívül olyan klinikusoknak is szól, akik meg szeretnék ismerni a molekuláris medicina újabb fejleményeit, és karban szeretnék tartani a molekuláris biológiában orvosi tanulmányaik során szerzett tudásukat. A könyv tehát nem szakkönyv, hanem az orvoskarok molekuláris biológiai tárgyain alapuló, tudományos ismeretterjesztő ambíciókkal is bíró továbbképző tankönyv.

A szerző orvos, a Pécsi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének professzora. Hosszabb ideig dolgozott vendégkutatóként a Washington Egyetemen (St. Louis) és a Harvard Egyetem Dana Farber Rákkutató Intézetében (Boston). Sejtbiológia kurzust tartott a Bostoni Egyetemen. Magyar és angol nyelvű tankönyvek szerzője. Évtizedek óta oktatja az orvostanhallgatókat molekuláris sejtbiológiára.

 
KategóriaBiokémia
Méret165 x 235 mm
Oldalszám132
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2019.
Kiadáselső
Besorolási kódA FIX
ISBN szám: 978 963 226 728 9
Listaár:  2 400 Ft 
Online ár:
2 160 Ft
 
 
Webshop készítés