Egyetemi tankönyv ma és holnap – Konferencia és kerekasztal-beszélgetés

Egyetemi tankönyv ma és holnap – Konferencia és kerekasztal-beszélgetés

Május 19-én a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtárban került megrendezésre a felsőfokú tankönyvkiadásról szóló konferencia a Könyvtár, Budapest Könyvfőváros, a Medicina Könyvkiadó és az UNESCO Magyar Nemzeti Bizottság szervezésében.

2023. május 24.

A meghívott előadók között az egyetemi tankönyvek kiadásában érintett kiadók vezetői, köztük neves külföldi kiadó képviselője, oktatási intézmények tanárai, pszichológusok és az egyetemi hallgatókat képviselők is szerepeltek. A nap folyamán három kerekasztal-beszélgetés köré szerveződtek az eszmecserék, amelyek különböző oldalakról járták körül a tankönyvkiadás jelenlegi és jövőben várható helyzetét.

Elemző, összegző és egyben a jövőbeli megoldásokat kereső nézőpontok találkoztak az egész napos rendezvényen. A résztvevők egyhangúlag állást foglaltak amellett, hogy a ma egyetemi padsorokba kerülő hallgatókat már egészen más módszerekkel és eszközökkel – tananyaggal és a tananyagot feléjük közvetítő lehetőségekkel – kell oktatni, mint elődeiket. Megállapították, hogy az oktatásban érintett összes szereplőnek az összefogása szükséges ahhoz, hogy minden, az oktatást, tanulást segítő lehetőséget kiaknázzanak, és valószínűleg egy színes paletta lesz az, amiről a jövő hallgatói kiválaszthatják a számukra legmegfelelőbb tartalmakat és az azokat hordozó eszközöket. Elhangzott, hogy az információszerzés sokszínűsége nem mindig könnyíti meg a tájékozódni kívánók helyzetét, a megfelelő szűrők beépítése a tanulási folyamatba nélkülözhetetlen, amely feladatnak a tankönyvek ma is zászlóshajói. Egy mozzanat állandó, és ma is ugyanúgy történik, mint az emberiség történetében eddig bármikor: az információt tudássá alakítani csakis az emberi szintetizáló gondolkodás és szellemi munka eredménye lehet.

Az előadók és a vendégek hálásak voltak a remek szervezésért, a kellemes környezetért és a figyelmes vendéglátásért. Reméljük, hogy új gondolatokkal és szándékokkal folytatják mindennapi munkájukat a magyar felsőfokú tankönyvkiadás érdekében.

 
 
 
 
Webshop készítés