Komolyvidám gondolatok az orvoslásban Nem csak orvosoknak

Új
 

A humorral az orvos több szinten találkozik: a beteggel való kapcsolatban, a klinikai mindennapokban és mint ember, akinek több-kevesebb humorérzéke van.

A humor mindkét fél részéről nagyfokú empátiát, egymásra hangoltságot igényel. Mondják, óvakodni kell a humortalan emberektől, mert veszélyesek. Valóban így lehet, nem csak azért, mert nevetésre képtelenségükkel megkeserítik a légkört maguk körül, hanem azért is,  mert aki nem tud olykor-olykor mosolyogni, az nem igazán érti az embereket.

Kőváry György (1922–2009) író, kabarettista szerint a humor és a magyar összetartozik. Ezért is írta, hogy népünk mitológiájának legendás testvérpárját helyesen csakis így hívhatták: Humor és Magyar. Szerb Antal (1901–1945) írja, hogy a magyar „nem dialogizáló, hanem monologizáló fajta“. Ennek a hajlamnak következménye a közkedvelt, gyakori és szívonalas anekdota a magyar irodalomban.

A könyv célját tekintve utalok a XVIII. századi francia szalonok jelszavára: „plaire et instruire“, ami azonos a horatiusi prodesse et delectare jelszóval: hasznosnak lenni és szórakoztatni. Szép Ernő (1884–1953) író átvitt értelmű sorával ajánlom a könyvet: „Ha meg tetszene engedni és futná szíves idejükből“, vegyék kézbe a könyvet egy fáradt nap estéjén vagy szabad idejükben kikapcsolódás gyanánt. Ehhez kíván kellemes időtöltést a szerző.

 

 
Méret120x225 mm
Oldalszám248
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2022.
Kiadáselső
Besorolási kódB BIZ
ISBN szám: 978 963 226 855 2
Listaár:  3 200 Ft 
Online ár:
2 880 Ft
 
 
Webshop készítés