Az emberi testtartás anatómiája

Az anatómia a görög eredetű ἀνατομία szó – eredeti jelentése ’felvágni’ – modernizált használata.

Ez akkoriban is a boncolást, az élő szervezet struktúrájának és szerveződésének megismerésével való foglalkozást jelentette. Természetesen anatómiai tanulmányokat nem kizárólag boncolás útján lehet folytatni, sőt a szerző a következő megismerési lépcsőket javasolja sorrendben: 1. az élő ember tanulmányozása, 2. szerkezeti és funkcionális modellek építése, 3. anatómiai leírások, szövegek olvasása, 4. boncolás, 5. applikációk használata, 6. atlaszok tanulmányozása.  

Ennek megfelelően, ha nem is élőben, de a könyv formátuma által biztosított keretek között a szerző az élő ember – és itt jellemzően az álló testtartáson keresztül – testtartását a mozgatószervrendszer poszturális anatómiájának ismertetésén keresztül mutatja be.

Ehhez felhasználja az utóbbi évtizedekben evidencia alapúvá fejlődő funkcionális anatómia tudományos ismereteit, a fascia biomechanikai tulajdonságait, a tenszegritás szinte újdonsült megfigyeléseit és az idegrendszer tanulmányozásából származó tudományos felfedezéseket, következtetéseket.

A könyv bemutat, és végigvezet számos esettanulmányt a testtartás sokféleségéről, amelyeket a szerző és tanítványai TestSzobrász praxisaik során gyűjtöttek az elmúlt 12 év alatt. Az így megismert emberek, történetek és testtartás minták segítséget nyújtanak a könyv témájának fókuszálásában. Itt ugyanis át kell állítanunk a lencséket. Innentől másképpen kezdünk el nézni az emberekre.

Ezzel az új látásmóddal felvértezve most már képesek leszünk a testtartásmintákat és az azokat befolyásoló hatásokat is meglátni. Ez a testolvasás, avagy az „érintés a távolból”, ahogyan ezt Dr. Ida P.  Rolf elnevezte. Ez a módszer a test belső viszonyainak feltérképezését és értelmezését jelenti. Megnézzük minden oldalról, hogy álló testhelyzetben a különböző síkokon milyen elmozdulások lehetségesek, és hogy ezek az Anatomy Trains myofascialis meridiánjain hogyan értelmezhetőek. Mindezt összegezve testterületenként, regionális anatómiai fókusszal is végigjárjuk a vázizomrendszer testtartásbeli, poszturális szerepét. Befejezésként gyakorló testolvasási feladatokkal és speciális testhasználatot bemutató testtartáselemzésekkel ellenőrizhető az eddigiekben megszerzett tudás.

A szerző célja, hogy a száraz, magolós, erőfeszítést megkövetelő anatómia tanulás mellett, ami egyébként a legtöbb embernek nehézséget okoz, egy másféle tudásátadás induljon meg. Legyen élvezetes és életszerű a legfontosabb dolgunkról, a saját testünkről való ismeretgyűjtés, és minél tisztább és élesebb képet kapjon mindenki a mások megfigyelésén keresztül, főként saját magáról.

 

Tartalomjegyzék

Esettanulmányok

Test és lélek – Életélmények, traumák

Fascialis memória

Érző és mozgató amnézia (SMA)

A felszíni vonalak

A mély vonal

Testolvasás – „Érintés a távolból

Testalkati tipológia és a dosák

Életkorok, életterületek

Belső viszonyok

Billenés, hajlás, tolódás és csavarodás

A fő minta és a kompenzációk - az anatómiai vonalak

Szemből

Oldalról

Hátulról

Poszturális anatómia

A lábfej és a sarok

A lábszár

A térdek

A comb

A medence

A has

Törzsoldalak

A hát

A bordakosár és a mellkas

Vállak, karok

A fej és a nyak

A testolvasás gyakorlat és az alkalmazott testolvasás

 

 
Méret
Oldalszám
Kötés
Kiadás éve
Kiadáselső
Besorolási kód
ISBN szám: -
Listaár:  0 Ft 
Online ár:
Ingyenes
 

Értesítőt kérek a megjelenésről

 
Értesítő beállítása
 
 
Webshop készítés