Szemelvények a perinatális etika világából …mély sóhaj és hosszú csend…

Új
 

Jelen kötet a születés körüli - vagyis perinatális - időszak különféle szakemberei körében rögzített dilemmákat ad közre.

Varga Katalin, az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Affektív Pszichológiai Tanszékének vezetője a születés körüli – azaz perinatális – időszak különféle szakemberei körében rögzített dilemmákat ad közre. Az elmúlt 12 év során az Eötvös Loránd Tudományegyetem Perinatális Szaktanácsadó szakirányú továbbképzésére járó szakemberek gyűjtötték a dilemmákat. Bárkit megkérdezhettek, aki a születés körüli szakmák valamelyikét műveli: szülésznőt, orvost, korai fejlesztőt, védőnőt, pszichológust, ápolót stb. A szemelvénygyűjtemény ilyen értelemben egyfajta tükre annak, hogy az elmúlt években milyen témákban és milyen jellegű etikai kérdések foglalkoztatták a születés körül tevékenykedő szakembereket. A könyv a szaketikák 7 kulcstémája köré rendezve mutatja be a dilemmákat: „mi a jó?” vagyis mi alapján döntünk ilyen helyzetekben, a kettős kapcsolat kérdése, a kollegialitás áldása (és néha átka), a kompetencia követelményei, a pénzügyek izgalmas világa, a tájékoztatási kötelezettség, illetve tájékoztatott beleegyezés, valamint a titoktartás témái adják az elsődleges rendezési elvet.

A 137 dilemma nehéz olvasmány. Többször meg kell állni, sóhajtani, elgondolkodni. Az interjúkban a perinatális világ „sűrűje” jelenik meg, az emlékezetes, akár évek távlatából visszaidézett drámai történetek. Szerencsére a mindennapokban nem folyamatosan ilyen súlyos a helyzet. Ugyanakkor ezek a helyzetek is előfordulnak. Tanulságos lehet a majdani szakembereknek, a már régóta a pályán dolgozóknak, sőt a „klienseknek”, anyáknak, apáknak, egykori újszülötteknek egyaránt. Kinek-kinek másképp…

 
Méret163x235 mm
Oldalszám424
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2023.
Kiadáselső
Besorolási kódB FIX
ISBN szám: 978 963 226 879 8
Listaár:  8 600 Ft 
Online ár:
7 740 Ft
 
 
Webshop készítés