A szülési fájdalom kezelése Nem farmakológiai módszerek

Kötetünk alapvetően a szülési fájdalommal kapcsolatos két téves elképzelés tisztázására, helyrehozatalára vállalkozik, rávilágítva a téves kiindulópont számos kedvezőtlen következményére, egyúttal támogatandó megoldásra kínálva módszereket.

Egyrészt: sokan azt gondolják, hogy a szülés egyik – sőt, talán az egyetlen – kivétel az alól, amit hangoztatni szoktunk, hogy a „fájdalom valójában valami abnormálisat jelent”, azt feltételezve, hogy a szülés az egyetlen olyan élettani folyamat, ami „normális, mégis fájdalmas”. Ebből következik a második téves felvetés: ha a szülés fáj, az egyéb orvosi fájdalmaknak megfelelően gyógyszeresen kell, lehet, sőt kötelesség azt csillapítani.

Nos, a szülés természetes rendje éppen azt mutatja (mutatná), hogy annak nem kéne szenvedést jelentő fájdalommal járnia. Élesebben fogalmazva ez arra hívja fel a figyelmet: ha a szülés szenvedtető módon fájdalmas, akkor ott valami nincs rendjén. Az bajt jelent, amin éppen úgy változtatni kell, mint a szögbe lépés esetén jelentkező fájdalomnál is. Lehet, hogy a testhelyzeten kell módosítani, lehet, hogy a környezeti elemek kedvezőtlenek (sérül a biztonságot jelentő személyesség, a „privacy”), lehet, hogy a félelem vagy más kedvezőtlen érzelem állja útját a folyamatnak, lehet, hogy az anyát valami kizökkenti a természetes módosult tudatállapotából, és így tovább. Mindenképp: a fájdalom (szenvedés) jel, amit meg kell értenünk, és üzenetét megértve léphetünk tovább.

Ehhez kínál a könyv számos alternatív megoldási lehetőséget: részletesen ismerteti a szülési fájdalomcsillapítás nem farmakológiai módszereit, kiemelt témaként kezelve többek között a támogató fizikai és pszichoszociális környezetet, a dúlák szerepét, a nőknek eleve megadatott vajúdástámogató erőket, a szabad testhelyzetválasztást, a vajúdást és szülést vízben, a masszázs, az aromaterápia, az akupunktúra szerepét, ismerteti a rebozo-technikát stb.

Szakemberek és szülés előtt álló laikusok számára egyaránt hasznos olvasmány a könyv.

 
Méret165 x 235 mm
Oldalszám464
Kötéskeménytáblás
Kiadás éve2020.
Kiadáselső
Besorolási kódB FIX
ISBN szám: 978 963 226 791 3
Listaár:  9 600 Ft 
Online ár:
8 640 Ft
 
 
Webshop készítés