Gyakorlati neurológia és neuroanatómia

A neuroanatómia az elmúlt évtizedekben óriási fejlődésen ment át. Ennek a munkának egyik célkitűzése, hogy kiemelje a modern neuroanatómiából azokat a fejezeteket, amelyek funkcionálisan kapcsolódnak a neurológiai betegségekhez.

A klinikai idegtudományok három ága – az ideggyógyászat (neurológia), az elmegyógyászat (pszichiátria) és az idegsebészet (neurokirurgia) – a közelmúltban hazánkban is elkülönült, önálló klinikai szakterületté vált.
A komputerérában használható hasonlat szerint a neurológus a „hardveres”, a pszichiáter a „szoftveres”. A neurológiai, illetve pszichiátriai betegségek hátterében álló patofiziológiai-patológiai átfedések azonban nem moshatják el ezen két szakterület közötti határvonalat.
Az egyes neurológiai betegségeket illetően ez a könyv a mindennapi gyakorlatot szem előtt tartva törekszik a neurológiai kórképek ismertetésére. A szerzők azokat a neuroanatómiai struktúrákat emelik ki, amelyek funkcionális és klinikai jelentőségét az elmúlt 10–15 év kutatásai igazolták.
A neuroanatómiai neveket és fogalmakat külön fejezetben, a jelen, negyedik kiadásban kibővült  „Neuroanatómiai szószedet”-ben foglalták össze, és adtak hozzájuk rövid magyarázatot. A „Neuroanatómiai szinonimák” alfejezet e kiadásban új helyre került a könyvben, és a fejezet maga is megváltozott, bár továbbra is segítséget kíván nyújtani a szakirodalomban különböző elnevezésekkel illetett neuroanatómiai struktúrák azonosításában. A „Neurológiai szószedet” részben neurológiai alapfogalmakat, részben ritka, néhány esetben vitatott szindrómát sorol fel.
A terápiás fejezetek csak a gyógyszeres és egyéb kezelések alapelveit tartalmazzák, hiszen az ezekre vonatkozó részletek az interneten megtalálhatók a folyamatosan megújuló szakmai irányelvekben, módszertani ajánlásokban. Jelen kiadásban kibővült az izombetegségek diagnosztikájával foglalkozó fejezet: az izombiopszia kérdéseit a tudományág mai ismereteinek megfelelően tárgyalja.

 
KategóriaNeurológia
Méret188x248 mm
Oldalszám512
Kötéskartonált
Kiadás éve2018.
Kiadás4. javított, átdolgozott, bővített
Besorolási kódA FIX
ISBN szám: 978 963 226 681 7
Listaár:  11 700 Ft 
Online ár:
10 530 Ft
 

Hasonló könyvek

Gyermekneurológia Hollódy Katalin (szerkesztő)978 963 226 721 0
Listaár: 13 900 Ft
12 510 Ft
Neurológia a betegágynál E-BOOK Vécsei László - Szok Délia (szerkesztők)978 963 226 632 9
 
2 200 Ft
 
Webshop készítés