Az alvás és epilepszia közös funkcionális neuroanatómiája

A könyv több vonatkozásban is új nézőpontokat szolgáltat az epilepsziás működészavar és az alvás összefüggésének megértésében.

Szakítva a tradicionális epilepszia-klasszifikációval a hálózati koncepció és ezen belül a rendszer-epilepszia megközelítés keretében újrafogalmazza azoknak az epilepsziáknak a neurofiziológiai és funkcionális anatómiai vonatkozásait, amelyeket jelentős fokú alvás aktiváció jellemez.

Az epilepsziás működészavart az agyi plasztikus folyamatok túlműködéses kisiklásaként mutatja be, amely elsősorban éppen a plasztikus funkciókban vezető szerepet játszó agyi struktúrákban (gyermekkorban elsősorban a kortiko-thalamikus rendszerben, a perisylvián kognitív hálózatban, felnőttkorban pedig a hippocampális, illetve a hippocampo-frontális memóriarendszerben) jön létre.

A korszerű alváskutatás egybehangzó eredményei azt mutatják, hogy a NREM alvás a memóriafunkciókat és a tanulást segíti elő a szinapszisok alvásbeli megújulásával és a memória alvás alatti konszolidációjával; tehát az agyi plasztikus funkciókat szolgálja. Így válik érthetővé, hogy a lassú hullámú alvás és az epilepszia közös, a plaszticitással összefüggő funkcionális anatómiai öntőformákat használ. Ez vezethet ahhoz, hogy az alvási epilepsziás aktiváció megakadályozza az alvási plasztikus folyamatok megvalósulását, és ennek következtében kognitív zavarokat eredményez, aminek nem az epilepszia, hanem az alvási plaszticitás meghiúsítása a közvetlen oka.

Az alvásbeli interiktális epilepsziás kisülések (mind a tüskék, mind a magas frekvenciás oszcilláció) szerepe valószínűleg lényegesen nagyobb a kognitív zavarok kialakulásában, mint ahogy ezt korábban gondoltuk. Ugyanakkor a rendszer-epilepszia koncepció az alvás- és ébresztőrendszerrel összefüggő rendszer-epilepsziákban a rohamok kialakulásának mechanizmusát világíthatja meg új oldalról.

„Örömmel ajánlom ezt a könyvet minden klinikai neurofiziológiában jártas vagy jártasságot szerezni igyekvő embernek, az alváskutatás iránt érdeklődőknek, az epilepszia tudományos hátterében és klinikai ellátásban elmélyülni igyekvőknek. Szakértőknek a „fogalmi rendbontás” és rendteremtés végett, a terület iránt érdeklődőknek pedig didaktikussága miatt. Neurológusoknak, pszichiátereknek, pszichológusoknak, művelt laikusoknak, akik egy könyvben többet és másként szeretnek kapni, mint az interneten keresgélve. Ebben az esetben ezt garantáltan megkapják.” (Részlet Dr. Bódizs Róbert a könyvhöz írt bevezetőjéből)

 

 
KategóriaNeurológia
Méret165 x 235 mm
Oldalszám212
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2018.
Kiadáselső
Besorolási kódB FIX
ISBN szám: 978 963 226 650 3
4 200 Ft
 

Hasonló könyvek

Szédülés
Szédülés Büki Béla978 963 226 607 7
2 890 Ft
 
Webshop készítés