Orvosi parazitológia

Az orvosi parazitológia az ember belső és külső élősködőivel és az általuk okozott kórképekkel foglalkozó tudományterület.

Az elmúlt évtizedekben magyar nyelvű orvosi parazitológiai szakkönyv nem jelent meg hazánkban, pedig eközben számos új parazitát írtak le, és a parazitózisokkal kapcsolatos járványtani ismeretek is jelentősen bővültek. Az új szerológiai és molekuláris biológiai módszerek bevezetésével a kórjelzés is sokat változott. Ráadásul nagyszámú új parazitaellenes készítmény került forgalomba, így a parazitózisok többségének gyógykezelése és a védekezési módszerek is módosultak. Emiatt hiánypótló munka a könyv.

A paraziták ugyan általában nem okoznak nagy és látványos járványokat, mint a vírusok, azonban egészségkárosító hatásuk nagyon jelentős. Jelenleg világviszonylatban több milliárd ember fertőzött belső élősködőkkel, ill. szenved külső élősködőktől. Évente több mint egymillió ember hal meg parazitózisok következtében, és a parazitás fertőződések 100 millió egészségkárosodással járó évért (DALY) felelősek. Továbbá egyes külső élősködők számos fertőző betegség vektorai, amelyeknek a kártétele hozzáadódik a fenti számokhoz.

A könyv összefoglalja a hazánkban előforduló parazitózisokkal kapcsolatos ismereteket, és részletes képet ad a világ más tájain honos parazitózisokról is, hiszen a magyar orvosok külföldön is munkát vállalhatnak, illetve az egyre erősödő klímaváltozás, migráció és turizmus miatt a hazai orvosok is egyre gyakrabban találkozhatnak nálunk nem honos parazitákkal is. A könyv a laboratóriumi diagnosztika mellett nagy hangsúlyt fektet a tünetek és a gyógykezelés, valamint a járványtan és a védekezés ismertetésére is, annak érdekében, hogy a laboratóriumi szakembereken kívül a klinikai gyakorlatban és a járványvédelemben dolgozók számára is jól használható legyen e tudásanyag.

A könyv bevezetése a parazitákkal kapcsolatos általános ismereteket tartalmazza. Ezt követi a parazitózisok részletes ismertetése, amely kitér az egysejtű, a métely, a galandféreg, a fonálféreg, a buzogányfejű féreg, az ízeltlábú és a féregatka fajok morfológiájára, fejlődésmenetére, előfordulására, járványtanára, az általuk okozott klinikai tünetekre, esetleges vektorszerepükre, a laboratóriumi kórjelzésre, a gyógykezelésre és a védekezésre is. Ezt a részt követi az orvosi parazitológiai diagnosztikai módszereknek, valamint a gyógykezelés és védekezés általános szempontjainak ismertetése. A könyvet az orvosi parazitológia jövőjével kapcsolatos elemzés és irodalomajánló zárja.

 
KategóriaBelgyógyászat
Méret
Oldalszám
Kötés
Kiadás éve
Kiadás
Besorolási kód
ISBN szám: -
Listaár:  0 Ft 
Online ár:
Ingyenes
 
 
Webshop készítés