Egyiptomi kolostorok

Az egyiptomi kolostorokat az utóbbi időben egyre több látogató keresi fel. Nem csak a koptok – az egyiptomi keresztények – hűséges zarándokai saját kegyhelyeiknek, de a külföldi turisták is mind szívesebben vesznek fel programjukba egy-egy kolostori túrát.

Az egyiptomi kolostorok legtöbbje olyan, mint egy múzeum, a látogatónak sűrített formában, eredeti környezetben tárja fel a kopt művészet évszázadainak szebbnél szebb alkotásait. Nem véletlen, hogy az UNESCO az egyiptomi kolostorok közül kettőt is, a Szent Katalin-kolostort és a marjúti Szent Ménasz-kolostort a világörökség részévé nyilvánította. Az Egyiptom iránt érdeklődő magyar olvasó mindeddig meglehetősen kevés eligazítást kaphatott a kopt kultúráról és műemlékekről, az egyiptomi kolostorok világáról pedig szinte egyáltalán nem volt hozzáférhető irodalom. Ez a könyv ezt a hiányt igyekszik pótolni. A keresztény kolostori mozgalom szülőhelye Egyiptomban volt. A szerzetesség eszméje és gyakorlata ott kelt életre a IV. század elején és rövid idő alatt onnan terjedt el az egész keresztény világban. A könyv ezt az ősforrást mutatja be. Részletezi az egyiptomi kolostoroknak a kopt egyház történetében betöltött szerepét, és a kolostori épületek egyes típusainak, fejlődési fázisainak is teret szentel. Az egyes kolostorok történetének, látnivalóinak a leírása mellett az olvasó az odajutáshoz is hasznos gyakorlati tanácsokat kap. A kolostorok leírását az egyiptomi szenteknek és a kolostori mozgalom nagy alakjainak élettörténetei és a kolostorokhoz kapcsolódó legendák egészítik ki. A kolostorok hangulatát, szellemi légkörét az egyiptomi sivatagi atyák és anyák mondásainak gyűjteményéből vett idézetek érzékeltetik. Az itt ismertetett helyek többsége viszonylag könnyen felfűzhető az egyiptomi turistautak megszokott állomásaira. Aki e könyv hatására akár lélekben, akár a valóságban útnak indul, nem csak hasznos ismeretek birtokába jut, nem csak páratlan élményekben részesül, nem csak világraszóló szépségek szemtanúja lesz, de lélekben is sokat gazdagodik.

Lázár Imre diplomata, a Kairói Magyar Kulturális Tanácsosi Hivatal volt igazgatója. Egyiptomi külszolgálata során kezdte el kutatni a koptok kulturális örökségét. Ebben a témában korábban publikált munkája a Keresztény zarándokhelyek Egyiptomban – Utazás a Szent Család nyomában c. könyv (Panoráma 2001).

 
KategóriaÚtikönyvek
Méret165 x 235 mm
Oldalszám352
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2018.
Kiadáselső
Besorolási kódC BIZ
ISBN szám: 978 963 243 960 0
Listaár:  5 200 Ft 
Online ár:
4 680 Ft
 

Hasonló könyvek

Akció
A Gellért-hegy barlangjai Kardos László FerencElőkészületben
előkészületben
Ünnepi könyvhét
Új
Barangolások a Hortobágy mellyékén Tóth Csaba – Aradi Csaba978 963 226 844 6
Listaár: 6 400 Ft
5 760 Ft
Svájc Puskás Gyula István978 963 243 952 5
Listaár: 4 600 Ft
4 140 Ft
Egzotikus Európa Juhász Árpád978 963 242 982 3
Listaár: 11 900 Ft
10 710 Ft
 
Webshop készítés