A Himalája magyar remetéje Kőrösi Csoma Sándor életútja

Múltunk legendás alakja, Kőrösi Csoma Sándor pályafutását követi nyomon a Szerző. A székelyek szentjeként tisztelt világvándor utazásait és munkásságát idézi fel a bölcsőhelytől, a háromszéki Csomakőröstől a sírig, az indiai Dardzsilingig. A könyvben megelevenedik a XVIII. századi Erdély, Nagyenyed, a Bethlen Kollégium diákélete, Göttingen és az ázsiai vándorlás számos állomása.  Az életrajzi monográfia negyedszázados kutatómunka gyümölcse. Kubassek János, a geográfus-tudománytörténész Szerző  – az érdi Magyar Földrajzi Múzeum igazgatója – bejárta azokat a távoli tájakat, amelyek hajdan az őshazakutatási tervektől ösztönzött vándor munkálkodásának színterei voltak. A tibetológia atyjaként emlegetett Csoma munkásságának legfontosabb helyszíneit, Zangla és Phouktal távoli kolostorait gyalogszerrel kereste fel a Nyugati-Himalája könyörtelen sziklabirodalmában.

A kötetben Mezopotámia, Perzsia, Afganisztán, Pandzsáb, Kasmír, Ladak, Zanszkár és Bengália tájai kelnek életre. Eredeti források, korabeli levelek, cikkek, grafikák, saját fényképfelvételek teszik hitelessé a művet. Az orientalisták kimagasló géniusza síron túli utóéletének mozaikjaival bizonyítja a Szerző, hogy Kőrösi Csoma Sándor az egyetemes tudomány halhatatlanjai közé tartozik.

A szegény székely család fia olyan gazdag szellemi örökséget hagyott ránk, amely ma is népeket és kultúrákat köt össze. A legnagyobb magyar világvándor küzdelmei és életpéldája a hétköznapokban is ösztönző erőforrást jelentenek.

A kötet 3. kiadásában a Párizsban élő orientalista, Bernard Le Calloc'h kutatásai nyomán adjuk közre Victor Jacquemont francia természettudós Kőrösi Csoma Sándorra vonatkozó leveleit és naplójegyzeteit, melyek fontos forrásértéket jelentenek. A tragikus sorsú, Indiában fiatalon elhunyt,  francia  utazó felkereste  Kanamban a székely tudóst, s találkozásaikról részletes feljegyzéseket készített. Beszámolója először olvasható  magyar nyelven e kötetben.

 
KategóriaÚtikönyvek
Méret168x238
Oldalszám516
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2014.
Kiadás3. átdolgozott
Besorolási kódC BIZ
ISBN szám: 978 963 243 957 0
Listaár:  4 980 Ft 
Online ár:
4 482 Ft
 

Hasonló könyvek

Új
Atlasz varázsa Kubassek János978 615 015 226 4
Listaár: 9 900 Ft
8 910 Ft
A Szahara bűvöletében Kubassek János978 963 243 959 4
Listaár: 6 200 Ft
5 580 Ft
Thaiföld Kubassek János978 963 243 945 7
Listaár: 4 600 Ft
4 140 Ft
A Gellért-hegy barlangjai Kardos László FerencElőkészületben
előkészületben
 
Webshop készítés