Szívparafrázisok Mítosz, filozófia és művészet a szívről

-20%
 

SZÍVPARAFRÁZIS: kultúrtörténeti elmélkedés arról, hogy mit jelentett az embernek a szív az évezredek során és mi a mondanivalója ma...

SZÍVPARAFRÁZISOK

SZÍV (latinul cor): „a mellkas üregében, a szívburokba zárva... foglal helyet... A természet akként rendezte be a szívet, mint a gépész szivattyúzó műszereit, hogy billentyűket s azok elé olyan nyílásokat is adott a szívben, amelyeken, ha kell, elillanhat a vér... A szívnek még rezgő húrjai is vannak, amint a poéták is annyiszor megénekelték. Ez igazán rezgő húroknak nagy szerepük van a szív működésében; ha betegség következtében el vannak kérgesedve (meszesedve), vagy meg vannak szakadva, habár nem is az érzelmek súlya alatt, noha voltak már erre is esetek, hogy nemcsak e húrok, hanem a szív húsa is megszakadt a nagy bánattól, nem működhetnek..." (Pallas Nagylexikon).

PARA (latin): „összetett szavakban az utótag valamihez való hasonlóságát vagy valami ellen való felhasználását jelöli" (Bakos Ferenc: Idegen szavak szótára). 2. para: „Ma már valóban csak a másvilágon létező jugoszláv váltópénz" (Juhani Nagy János: Nevető lexikon) 3. parázik: „aggódik, beijed, „sír a szája" (modern nyelvújítás kori szólelemény).

FRÁZIS (ógörög): „eredetileg a mondat, melyben egy gondolatot fejezünk ki. Ma tartalmatlan, elcsépelt beszédet értünk rajta... Zenében a zenei gondolatnak, a mondatnak megfelelő, önálló része, amelyet frazeálás segítségével emelünk ki" (Pallas Nagylexikon).

PARAFRÁZIS: „körülírás, átírás; valamely tömör vagy nehéz szerkezetű szövegnek, fogalomnak más szavakkal bővebben, magyarázatosabban vagy népszerűbben való előadása... mely az érthetőséget tartja céljául. A zenében parafrázisnak hívják egyes dalok, operamelódiák fantasztikus átírását és kicifrázását" (Pallas Nagylexikon).

 

 
Méret230x260
Oldalszám160
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2013.
Kiadáselső
Besorolási kódC BIZ
ISBN szám: 978 963 226 436 3
Listaár:  4 980 Ft 
Online ár:
3 984 Ft
 
 
Webshop készítés