Magyar orvosi nyelv – Helyesírási útmutató

-20%
 

Az első orvosi helyesírási szótár 1992-ben jelent meg a Magyar Tudományos Akadémia jóváhagyásával. A szótár elején a szerkesztők röviden összefoglalták az orvosi nyelvben gyakori nyelvi, helyesírási kérdéseket. A szótár és a benne ismertetett elvek negyedszázadig szolgálták az orvostársadalmat. Ez alatt az idő alatt az orvosi helyesírásnak létrejött bizonyos egysége.

A helyesírás azonban csak akkor tudja betölteni társadalmi szerepét, ha szünet nélkül gondozzák. 1992 óta sokat fejlődött az orvostudomány. Új nézetek, módszerek, gyógyszerek, orvosi eszközök keletkeztek, s az orvosokban is nőtt az igény az egységes, helyes írásmód iránt. Ez a minden irányú fejlődés időszerűvé tette a változások, az új szavak és kifejezések írásával kapcsolatosan kialakult szokások, szabályok összefoglalását.

Az új szabályzat, amelyet az olvasó most a kezében tart, Bősze Péter professzor munkája. Minden apró helyesírási részletkérdésre kitér, és alaposan körüljár minden nehézséget. Bizonyos részei nem orvosok számára is tanulságosak. A szabályokból kiderül, hogy az eddigi írásmódok túlnyomórészt változatlanul maradtak; csak kevés szó írása módosult, ezzel többnyire elismerve a már egyébként is elterjedt, helyeselhető írásmódokat.

A jelen kötet, akárcsak A magyar helyesírás szabályai, nem törvény, hanem javaslat. Az orvosi nyelvet hivatalosan használóknak (kutatók, orvosok stb.) azonban kötelező ezeket az eljárásokat követni. Természetesen, ahogy a törvényeket sem tudja fejből minden jogász, az orvosoknak is fel kell olykor ütniük a szabályzatot, hiszen a magyar helyesírásra az jellemző, hogy nemcsak nyelvtani alapú szabályokat, hanem hagyományt követőket is tartalmaz.

A szaknyelvi helyesírásoknak, így az orvosi helyesírásnak is, a köznyelvi helyesírási szabályozás az alapja. Néhány sajátos szempont mégis érvényesül benne; ezeket különösen alaposan tárgyalja a jelen kötet. A helyesírás mindazonáltal nem önmagáért van; alapvetően mindig a szöveg könnyebb megértését és könnyebb olvasását szolgálja.

 
Méret142 x 197 mm
Oldalszám256
Kötéskeménytáblás
Kiadás éve2018.
Kiadáselső
Besorolási kódA FIX
ISBN szám: 978 963 226 688 6
Listaár:  3 200 Ft 
Online ár:
2 560 Ft
 

Hasonló könyvek

Új
-20%
A tuberkulózisról – másképpen
A tuberkulózisról – másképpen Kovács Gábor978 963 226 861 3
Listaár: 8 400 Ft
6 720 Ft
 
Webshop készítés