Érzelmek ellenforradalma Észcsuszamlás

Állítólag a valódi gondolkodót nem a válaszok, hanem a kérdések érdeklik. Szirmai Imre, a költő-festő-író-filozófus-orvostudós, Juvenalis, Agrippa, Swift és Nietzsche igazi szellemi örököseként még evvel az ősi bölcsességgel is vitába száll. „Jövőben írt” könyvében ugyanis nemcsak kérdéseket tesz föl, hanem azonnal vitára ingerlő, keserű-ironikus, ám mindig elkeserítően logikus válaszokat is ad rájuk.

S hogy miről szól ez a kötet? Testről és lélekről, értelemről és érzelemről, szabadságról és szolgaságról, az ember nagyszerűségéről és reménytelen butaságáról, meg általában mindarról, amit annak, aki egyszer eszméletre ébredt, előbb-utóbb végig kellene gondolnia.

A propaideia görögül annyit tesz: előkészítő tanítás. Szirmai valóban sok mindenre fölkészít és megtanít, pontosabban a már titkon tudottra, de önmagunk előtt is leplezettre ébreszt rá bennünket. Propedeutikáját olvasva a legemlékezetesebb élményünk mégsem a sok bölcs, dühös vagy kíméletlen gondolat, hanem a szerző másokkal és önmagával folytatott ádáz vitája lesz. Hiszen olyan ember írta ezt a könyvet, aki tapasztalatai, érzelmei, biologikuma és testi-szellemi öröksége, azaz teljes világa labirintusában keresi nyughatatlanul a helyes utat. Nem, nem a kivezetőt. Hisz’ tudja jól, hogy olyasmi nincs, és nem is létezett soha.

Magyar László András

 
Méret120x210 mm
Oldalszám420
Kötéskeménytábla
Kiadás éve2018.
Kiadáselső
Besorolási kódC BIZ
ISBN szám: 978 963 226 698 5
3 890 Ft
 
 
Webshop készítés