Mesék felépülő felnőtteknek – Sorsfonó és sorsmintázó Út és Szövet

Miért írom ezt a könyvet? Szeretném megmutatni a felépüléshez vezető út reményteliségét, ehhez pedig jó volna a bátrakkal együtt legyőzni a felépülés kapuit őrző szörnyeket. A három szörny a három hiedelem: Majd én tudom, Fejben dől el, és Akaraterő kérdése…

Sorsfonó – Az út

2002 óta dolgozom függőkkel, több éve mesélek nekik a Sorsfonó mesecsoportokon és a Sorsmintázó mese-, színház- és művészetterápiás műhelyben. Munkám során érdeklődésem fókuszában kezdettől fogva a fordulópont mint a sorsváltoztatás lehetősége, ennek tudatosítása áll. Ezt a pontot – nevezhetjük kegyelemnek is – elérve látszólag minden összedől, mégis, akik az élethez kapcsolódnak, ekkor jutnak el oda, hogy segítséget kérjenek. Mint ahogyan a mesebeli átoktól is meg lehet szabadulni ‑ ám ennek jól nyomon követhető feltételrendszere van ‑, a maladaptív megküzdési módok generációkon átívelő romboló mintázatából is van kiút, ha meg tudjuk fogalmazni, miért is érdemes útnak indulni, mi a cél, amit szeretnénk elérni. Szeretném megmutatni, az olvasóval együtt bejárni azt a próbatételekkel, csodákkal teli utat, ami megtanít a saját történet elmesélésére, az emlékezetben őrzött szégyen, tabu, stigma, kimondására is, hiszen a mesék és a saját élettörténet ezekben a szövegekben összefonódik. A mesei úton járva fontos mérföldkövekhez érkezünk, ezeket saját életünkben is megkeressük, észrevesszük, értékeljük és megjegyezzük, hiszen fontos szerepük van az önismeret és önbecsülés kialakításában is.

 

Sorsmintázó – A szövet

A mesei út állomásain túl kollégáimmal, barátaimmal közös munkánkat, a Sorsmintázó műhelyt is megmutatjuk: míg a Sorsfonóban a felépülők saját életük, sorsuk fonalát tanulják meg kezükbe venni, addig a Sorsmintázóban ezekből a fonalakból közösen csodálatos kelmét készítünk azokkal, akik már bejáratosak a mesék birodalmába, és elég bátrak ahhoz, hogy mélyebbre ereszkedjenek.

Egy-egy mese kapcsán írunk a tematikus ‑ női és férfi csoportokról, a hozzátartozókkal, felépülőkkel és felépülő párokkal végzett mesemunkánkról, ahogyan a mesék, a színház és a művészetterápia segítségével klienseink számára új, értékteremtő és továbbadható megküzdési módok körvonalazódnak, és persze felfedezik a megküzdéshez szükséges erőforrásaikat is. A sérült, szakadt szövet az új kapcsolódási mintáknak köszönhetően kijavítható, a közösséghez tartozás, érzések beazonosítása és kimondása által a függőség mélyén megbúvó trauma is elbeszélhetővé s a későbbi pszichoterápiás folyamatokban gyógyíthatóvá válik.

 
Méret
Oldalszám
Kötés
Kiadás éve
Kiadáselső
Besorolási kód
ISBN szám: -
Listaár:  0 Ft 
Online ár:
Ingyenes
 

Hasonló könyvek

Dohányzás és leszokás
Dohányzás és leszokás Kovács Gábor - Horváth Ildikó (szerkesztők)978 963 226 736 4
Listaár: 6 500 Ft
5 850 Ft
 
Webshop készítés