Alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók

A legsúlyosabb, gyakran népegészségügyi problémát jelentő betegségek kialakulásában egyértelműen szerepük van pszichés és magatartásbeli tényezőknek. Ezek közül a legfontosabb az elhízás, a dohányzás, a stresszhelyzetekkel való maladaptív megküzdés, a konfliktusmegoldási készségek nyilvánvaló hiányosságai és fokozott alkoholfogyasztás, a rendszertelen és mozgásszegény életmód, valamint az elmagányosodás.

Az ebből fakadó feszültségek nemcsak a szorongásos megbetegedések, a depresszió és a pszichoszomatikus megbetegedések, hanem a stroke, a magas vérnyomás, a szívinfarktus, az alkoholizmus, a daganatos betegségek, sőt, a fájdalomszindrómák kialakulásában is komoly (és módosítható!) rizikófaktorok.

A háziorvosi szolgálatban és a krónikus szomatikus betegségek ellátásában hazánkban régóta igény az interdiszciplináris szemléletű gyógyítás. Ez a hagyományos biomedicinális szemlélethez képest lehetőséget nyújt a betegségekkel együtt járó pszichés tényezők felismerésére és kezelésére. Ami a klinikai pszichológiában régóta evidencia, az végre kezd megvalósulni a gyakorlati betegellátásban is. A mentális egészségi állapot bizonyíthatóan befolyásolja a szomatikus betegséggel való megküzdést: a súlyos egészségszorongás, depresszió lassíthatja, az optimizmus, a jó társas kapcsolatok és együttműködés elősegíti a felépülést. A pszichés nehézségek ellátásában az egészségpszichológusoknak és a klinikai pszichológusnak egyaránt kulcsszerepük van.

Az alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók[1] lényege, hogy az alapellátásban és a kórházi osztályokon már kis pszichológiai támogatással hatékony segítséget nyújtsanak a nehezebb élethelyzetekből adódó pszichés problémák megelőzésében vagy leküzdésében.

Az Alacsony intenzitású pszichológiai intervenciók című könyvünkben szeretnénk részletesen bemutatni a LIPI alapelveit és alkalmazási lehetőségeit. A LIPI módszertanát speciálisan a szomatikus betegségeket kísérő pszichés zavarok ellátásához igazították, ahol a hagyományos pszichoterápia keretei nem érvényesülhetnek, azonban mégis szükség van hatékony, elsősorban kognitív intervenciókra. A LIPI alkalmazása nagyfokú újítást jelent mind a háziorvosi ellátásban, mind a belgyógyászati, szülészeti, bőrgyógyászati és/vagy sebészi osztályokon végzett klinikai pszichológiai munkában.

Tankönyvünkben 35 fejezetben bemutatjuk a minőségi esetvezetés elvein nyugvó LIPI intervenciók alkalmazásának széles körét a gyermek, felnőtt és időskorúak ellátásában, az iskolától kezdve a családorvosi rendelőn keresztül egészen a szülészeti, belgyógyászati vagy onkológiai osztályig.

Könyvünk elsősorban pszichológusok és orvosok, de természetesen a pszichológia iránt érdeklődő nagyközönség érdeklődésére is számot tarthat.

 

 

 
Méret
Oldalszám
Kötés
Kiadás éve2022.
Kiadáselső
Besorolási kód
ISBN szám: -
Listaár:  0 Ft 
Online ár:
Ingyenes
 

Hasonló könyvek

-20%
Dohányzás és leszokás
Dohányzás és leszokás Kovács Gábor - Horváth Ildikó (szerkesztők)978 963 226 736 4
Listaár: 6 500 Ft
5 200 Ft
 
Webshop készítés